donderdag 27 januari 2011

Directeuren commerciële zenders krijgen geld voor liedjes van anderen

De directeuren van commerciële radiostations als Sky Radio en Radio 538 krijgenaarlijks duizenden euro's van Buma/Stemra omdat ze rechthebbende van honderden liedjes zijn. Ze staan ingeschreven als componist van deze liedjes, terwijl ze zelf vrijwel nooit een liedje hebben geschreven. Dat meldt de Volkskrant die in de deels openbare database die Buma/Stemra op zijn website heeft staan, heeft gekeken.

Directeur Jan Willem Brüggenwirth van Radio 538 en Ab Trik, directeur van Skyradio, staan in de database van Buma/Stemra vermeld als componist of medecomponist van tientallen tot honderden liedjes. Om hoeveel liedjes het exact gaat, is onduidelijk omdat het openbare deel van de database slechts een fractie van alle ingeschreven liedjes en componisten laat zien. In een reactie laten beiden weten dat intern nu eenmaal is besloten dat zij het geld innen voor de componisten die intern bij hen werken, om die gelden vervolgens weer onder hen distribueren.

Volgens anonieme componisten die de krant heeft gesproken komt het vaak voor dat uitgevers componisten dwingen hen 'mee te laten tekenen' als componist. "Ze creëren zelf niets, maar delen op die manier toch in de inkomsten."

De directeuren zeggen persoonlijk niks te verdienen aan de rechten. Trik: "Sterker nog, ik zou ook liever willen dat die inkomsten niet via mij liepen, het is voor mij alleen maar extra administratie, terwijl ik alleen een soort doorgeefluik ben." Waarom de echte componisten niet gewoon als componist genoemd kunnen worden, blijft onduidelijk. "Dit schijnt handiger te zijn", aldus Trik.

Buma/Stemra directeur Hein van der Ree zegt dat hij weinig tegen de praktijken kan doen. "Wij zijn wettelijk verplicht iedereen die ingeschreven is, uit te betalen. We kunnen van de miljoenen liedjes in onze database niet per stuk nagaan of degene die staat ingeschreven ook echt de componist is. Zolang er geen klachten bij ons binnenkomen van componisten die zich tekort voelen gedaan, gaan wij ervan uit dat het in orde is."

Ook omroepen hebben vaak een eigen uitgeverij waardoor ze Buma/Stemra-gelden terug zien. Volgens 'meerdere bronnen' zou de muziek onder Tekst TV, de teletekst-nieuwspagina's die overdag op de publieke zenders te zien zijn, alleen nog muziek gedraaid worden waarvan de uitgeefrechten bij de omroepen liggen.

Veel componisten hopen op verbetering in de nieuwe Auteurscontractenrechtwet die vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken.
 



bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten